بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ‌های تریتی‌پایرم اولیه، تریتیکاله و گندم نان

نویسندگان

1 دانشگاه پیام نور داراب

2 دانشکده کشاورزی و قطب علمی تنش‌های محیطی در غلات، دانشگاه شهید باهنر کرمان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

3 دانشکده کشاورزی و قطب علمی تنش‌های محیطی در غلات

چکیده

تنوع ژنتیکی 13 لاین اولیه غله جدید تریتی‌پایرم، پنج لاین تریتیکاله و نه رقم گندم نان ایرانی با طرح بلوک‌های کامل تصادفی از نظر صفات زراعی و مرفولوژیکی مورد بررسی قرار گرفت. بین ژنوتیپ‌ها برای کلیه صفات به‌جز صفات طول برگ پرچم، طول و عرض برگ اصلی تفاوت بسیار معنی‌داری مشاهده شد. بیشترین ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی به ترتیب مربوط به صفات طول ریشک، عملکرد دانه، شاخص برداشت و متوسط وزن سنبله بود. از همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی مثبت و معنی‌دار صفات شاخص برداشت، وزن هزاردانه، تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبلچه در سنبله با عملکرد دانه می‌توان در پروژه‌های اصلاح گندم نان و غله جدید تریتی‌پایرم استفاده نمود. تجزیه عاملی با دوران وریماکس شش عامل را استخراج نمود که حدود 87 درصد تغییرات میان صفات را توجیه می‌نمود و تجزیه کلاستر به روش وارد همه ژنوتیپ ها را در چهار گروه قرار داد.

کلیدواژه‌ها